Připomenutí výroků politiků

16.12.2011 17:46

V sekci připomenutí výroků politiků jsme pro Vás připravili sestřih výroků představitelů zejména libereckého kraje. Kdyby se nejednalo o tak závažnou záležitost snad by to bylo i komické čtení.

Výstavbu hospice posunul zatím nejdále počin Statutárního města Liberec, které darovalo Libereckému kraji budovu a stanovilo podmínku, že v ní kraj zřídí  do konce roku 2013 hospic s 20 - 28 lůžky. Protože darování proběhlo již v září letošního roku hledali jsme jak se k nové situaci staví představitelé Libereckého kraje. O celé této záležitosti nedočteme na oficiálních stánkách krajského úřadu nic. Na dotaz "hospic" nám vyjede 34 odkazů z nichž je 75% o tom kde pan radní Petráček byl. Většinou je zdůrazněno uzavření smlouvy s hospicovou péčí Sv. Zdislavy a pokud je zmínka o hospici tak tradiční výrok - bude do dvou let. Ani zmínka o tom, že má kraj již čtvrt roku budovu ve které hospic bude a jak dál bude kraj v této nové situaci postupovat.

 

Velkolepá prohlášení o VÝSTAVBĚ HOSPICE polehoučku přešla do termínu PODPORA VÝSTAVBY HOSPICE   a posléze do ZAJIŠTĚNÍ HOSPICOVÉ PÉČE. Laikovi se to bude jevit jako stejné, ale význam je zcela jiný. Pokud slíbím výstavbu hospice je to jiné než když podpořím výstavbu hospice . My všichni výstavbu podporujeme přesto to neznamená že jej budeme stavět. No a "zajištěním něčeho" je, že najdu někoho kdo to za mne udělá.

Tím někým je Hospicová péče Sv. Zdislavy kde věta   Rada kraje schválila uzavření smlouvy o spolupráci s Hospicovou péčí sv. Zdislavy o.p.s.  se opakuje v každém prohlášení představitelů kraje stejně tak jako věta, že bude postaven do dvou let. Ano tato společnost nesedí s rukama v klíně a zajišťuje (za podpory kraje) co ji síly stačí domácí hospicovou péči za což jí patří velký dík.  Ale bude tato obecně prospěšná společnost stavět hospic? Nebude, v lepším případě jej, pokud ho někdo jiný postaví, bude provozovat. Kdo jej tedy postaví? Zatím byl pronesen veřejný slib kraje, že dá 2 mil. Kč na dokumentaci (v roce 2010) a veřejný slib podpory vzniku sdružení které hospic postaví.  Tristní posun od prohlášení výstavba hospice k neurčitému termínu podpoříme (myšleno morálně)  vznik sdružení které hospic postaví.

 

Posmutnělý v této souvislosti je výrok

"Jsem proto rád, že již po roce a půl jsme určili směr, kterým se bude hospicová a paliativní péče v Libereckém kraji odvíjet,“ Ano po roce a půl jsme byli co se kameného hospice týká opět na začátku. Toto bylo již prezentováno v rozboru paliativní péče vypracovaném naším sdružením v březnu 2009!!! (tiskové prohlášení)  Ano kraj z původní idey - postavíme hospic, došel k názoru, že bude lepší když jej postaví někdo jiný. Dále po roce a půl dospěl k názoru, že směr hospicové péče se bude ubírat podle dva roky starého dokumentu.  
 
A tak výstavbu hospice posunul nejdále počin Statutárního města Liberec, které darovalo Libereckému kraji budovu a stanovilo podmínku, že v ní kraj zřídí  do konce roku 2013 hospic s 20 - 28 lůžky. Přestože darování proběhlo již v září letošního roku tak se  o celé této záležitosti nedočteme na oficiálních stánkách krajského úřadu nic. Na dotaz "hospic" nám vyjede 34 odkazů z nichž je90% o tom kde pan radní Petráček byl , zdůraznění uzavření smlouvy s hospicovou péčí Sv. Zdislavy a pokud je zmínka o hospici tak tradiční výrok - bude do dvou let. Ani zmínka o tom, že má kraj již čtvrt roku budovu ve které hospic bude a jak dál bude kraj v této nové situaci postupovat.
 

Lehce k pobavení  je prohlášení

"Zjednodušeně řečeno je situace taková, že pokud bychom ve velmi krátkém čase otevřeli kamenný hospic, tak zde hrozí, že pro jeho fungování nebudeme mít odborný personál ". (VIZ ZDE )  To jsou věci!   Ještě, že nám to nehrozí!

Ale i tak musíme být rádi, že se něco děje. Máme sbírku na vybavení hospice (viz zde), který nevíme zda a kdy bude. Máme příslib, že bude Liberecký kraj investovat do výstavby hospice 75 mil. Kč (viz zde),   ale v rozpočtu LK na příští rok se s touto částkou nepočítá. Máme obligátní slib od roku2004 - hospic bude vybudován do dvou let.

A tak jediným hmatatelným počinem je personál O.p.s Svaté Zdislavy který je odborně zdatný a všemi silami se snaží poskytovat paliativní péči. A také máme zdejší skupinu lehce unavených nadšenců kteří se snaží donutit Liberecký kraj k výstavbě hospice který je pro Liberecký kraj.

 

 

Libor Kafka - administrátor tohoto webu

 

 

 

 

 

Zpět

Kontakt

webmaster Libor Kafka

poslední aktualizace

08. 10. 2014