Pozvánka na konferenci ve Františkových Lázních na téma "Paliativní medicína a hospicové hnutí" ve dnech 12.-13.3.2010

13.11.2009 20:53

 Pozvánka_na_konferenci.pdf (2,7 MB)

 

 

 

Vážené kolegyně, vážení kolegové !

 

    Dovolujeme si co nejsrdečněji pozvat Vás na konferenci, kterou si dovolujeme prezentovat jako mezioborovou. Jak kvalitativní pokroky v medicíně, tak i komplexnější řešení péče o vybrané skupiny nemocí si dnes neumíme představit bez interdisciplinární spolupráce. Nejinak tomu je i v paliativní medicíně a v hospicové péči, kde interdisciplinární týmy jsou pro ně nejen charakteristické, ale i podmínkou.

    Největší prodlení v prosazování paliativní medicíny do praxe je v kraji Libereckém a v našem, Karlovarském kraji. Od roku 2008 vznikají již v obou krajích občanská sdružení, které usilují učinit hospicovou péči, formou mobilních týmů nebo formovou lůžkové instituce, dostupnou pro občany v kraji v místě blízkém jejich bydlišti.

    Proč v obou krajích žádné církevní nebo jiné charitativní sdružení nemělo sílu udělat do roku 2008 více, se lze jen dohadovat. Možným vysvětlením může být obdobná historie obrovských transferu obyvatelstva z jejích území v době kolem 2. světové války vedoucí k zpřetrhání nitek sounáležitosti a soudržnosti s dopady trvajícími až do dnešních dnů. Jistě i v tomto smyslu je nutná emancipace současné populace České společnosti s akcentaci nezbytnosti humánních aspektů v našem životním stylu.

    Důvodem proč konferenci pořádáme v nejzápadnějším cípu České republiky je naše očekávání, že účast osobností z odborných společností paliativní medicíny, algesiologie, onkologie, geriatrie a gerontologie, psychologie, pastorační medicíny a dalších, podnítí a podpoří zájem odborné i laické veřejnosti Karlovarského kraje o problematiku péče o umírající spoluobčany.

     Přijďte, prosím, do našeho kraje, kde budete srdečně vítání a kde osobní účasti podpoříte naše úsilí o vyrovnání dostupnosti paliativní péče pro naše potřebné. Budeme usilovat o to, aby jste se u nás cítili příjemně, načerpali zde podněty pro Vaší další práci a získali mnoho pozitivních zážitků a dojmů, které si odnesete sebou domů a která Vás přiměji, aby jste se do našeho kraje vraceli i příště.

 

V Chebu 24. 10. 2009                                                               prim.MUDr. Ján Cabadaj                                   Předseda a statutární zástupce

Zpět

Kontakt

webmaster Libor Kafka

poslední aktualizace

08. 10. 2014