Pavel Petráček: Kamenný hospic bude, přípravy neusnuly ( září 2010)

13.09.2010 13:29

Publikováno v zářiovém vydání měsíčníku Liberecký kraj

Katastrofální záplavy odvedly pozornost od řady důležitých témat. Neznamená to ale, že by se na nich přestalo pracovat. Příkladem může být i zamýšlený hospic a celková koncepce paliativní péče v kraji. „Podpora hospicové péče zůstává i nadále jednou z priorit Libereckého kraje,“ zdůrazňuje Pavel Petráček, člen Rady Libereckého kraje pro resort sociálních věcí.

A co kamenný hospic?
Podpora hospicové péče je i nadále jednou z hlavních priorit Rady Libereckého kraje jako běžné součásti zdravotnických a sociálních služeb poskytovaných občanům našeho kraje. Proto také rada kraje v rámci postupných kroků směřujících k výstavbě kamenného hospice odsouhlasila uzavření smlouvy o spolupráci s Hospicovou péčí sv. Zdislavy o.p.s. Mám za to, že se jedná o zásadní dokument, který je dalším krokem k výstavbě kamenného hospice. Ve smlouvě se již reálně hovoří v termínech o přípravě projektové dokumentace a dále i o finanční podpoře LK k fi nancování této dokumentace, a to v maximální výši dvou milionů korun. To znamená, že na přelomu roku 2011-2012 začnou stavební práce, které povedou k výstavbě kamenného hospice.

 

Hospicová péče už funguje v řadě krajů, hledali jste inspiraci také za humny?
Při přípravě smlouvy o spolupráci jsme pochopitelně vycházeli ze zkušeností kolegů z jiných krajů, které jsme se snažili co nejvíce zapracovat do této smlouvy. Vím, že v některých krajích mají v současné době velký problém se získáváním peněz na fi nancování samotného provozu hospice. V naší smlouvě je to ošetřené tak, že Hospicová péče sv. Zdislavy o.p.s. a Liberecký kraj se zavázaly iniciovat založení společnosti, jejíž členy budou kromě společnosti a kraje též města našeho kraje, která budou mít zájem se fi nančně podílet na provozování hospicové péče pro své občany. Uzavřením smlouvy se Libereckému kraji vytvoří snazší pozice pro získání vhodného pozemku na jeho výstavbu.

 

Co vás vedlo k tomu, že jste uzavřeli smlouvu s neziskovou organizací?
Obecně prospěšná společnost Hospicová péče sv. Zdislavy o.p.s. má s touto problematikou cenné zkušenosti. Od roku 2009 poskytuje domácí hospicovou péči, odlehčovací terénní službu, odborné sociální poradenství na území kraje pro lidi, kteří o umírající pečují. Navíc se už zásadním způsobem podílí na fungování vzniklých rodinných pokojů hospicové péče v nemocnicích zřizovaných krajem. Z jednání, které jsem s nimi vedl, cítím seriózní zájem o provozování kamenného hospice a ochotu aktivně pracovat na přípravě projektové dokumentace a dalších podkladů vedoucích k výstavbě hospice. Myslím, že touto smlouvou jsme skutečně položili základ k vybudování kamenného hospice.


 

Zpět

Kontakt

webmaster Libor Kafka

poslední aktualizace

08. 10. 2014