Pavel Petráček: Jak je to s hospicem ( březen 2010)

12.03.2010 13:23

Publikováno v březnovém vydání měsíčníku Liberecký kraj

V posledních dnech se stále častěji opakuje v tisku otázka, zda bude či nebude v kraji kamenný hospic. Téma, které bývá v naší společnosti spíše tabu, se otevírá v souvislosti s tím, že když nemáme ten kamenný hospic, tak se snad nemůže v našem kraji důstojně umírat nebo nikdo lidem v posledních dnech jejich žití nechce pomoci?

Otázkou výstavby hospice v našem kraji se zabýváme již dlouhou dobu a zastáváme názor, že jeho výstavba je v tuto chvíli jednou z priorit Rady Libereckého kraje.

Proto také byl radní pro ekonomiku pověřen úkolem vytipovat vhodné lokality pro výstavbu hospice. Zastupitelstvo LK na svém lednovém zasedání jednoznačně potvrdilo lokalitu, kde by objekt hospice měl stát. Tímto místem je území Liberce nebo Jablonce nad Nisou. V tisku se hodně spekuluje o výši investičních nákladů na výstavbu tohoto objektu. Dle studií, které jsou v tuto chvíli k dispozici, jsou náklady na výstavbu odhadnuty na 90 mil. Kč, roční provozní náklady by měly činit cca 25 miliónů Kč.

Další neméně důležitou otázkou je, kdo bude provozovatelem hospice?

Na tuto otázku zatím není možné jednoznačně odpovědět. Provozovatele bude možné vybrat na základě výběrového řízení nebo oslovit některé stávající poskytovatele, kteří zabezpečují na území našeho kraje paliativní péči.

Rodinné pokoje v žádném případě nebudou nahrazovat kamenný hospic, jejich hlavním smyslem je odlehčovací služba pro rodiny, které pečují o osoby v terminálním stádiu nemoci.

S potěšením mohu konstatovat, že Liberecký kraj v rámci svého rozpočtu pro rok 2010 vyčlenil částku 1,5 milionu korun. Tato částka bude poskytována prostřednictvím Grantového fondu Libereckého kraje - Program č. 27 – Program podpory paliativní a hospicové péče.

Dále chystáme ve spolupráci s resortem školství vzdělávání pracovníku na hospicovou a paliativní péči, právě proto abychom měli v LK tento personál odborně vyškolen, protože doposud tomu tak není. Zjednodušeně řečeno je situace taková, že pokud bychom ve velmi krátkém čase otevřeli kamenný hospic, tak zde hrozí, že pro jeho fungování nebudeme mít odborný personál a ani potencionální klienti by těchto služeb z počátku nevyužívali.

 


Pavel Petráček, člen Rady LK pověřený vedením resortu sociálních věcí a menšin

 

Zpět

Kontakt

webmaster Libor Kafka

poslední aktualizace

08. 10. 2014