Mladá fronta DNES - Politici podpoří vznik hospice

06.09.2008 00:42

 

Liberecko je jedním ze dvou krajů, kde hospic není.

Hejtman podporuje iniciativu na vznik hospice. Liberecký kraj se totiž stále v oblasti důstojného umírání nemůže rovnat ostatním regionům v republice. Je jedním ze dvou krajů, kde hospic nefunguje. V Liberci vzniklo sdružení, které se zasazuje o zřízení hospice a snaží se získat pro svůj záměr politiky, pro projekt ale také sbírá peníze. “Uvědomuji si, že iniciátory projektu čeká obrovský a nelehký úkol, jsem připraven v jeho počáteční fázi pomoci svoláním zainteresovaných stran k jednání,” komentoval Petr Skokan, hejtman Libereckého kraje.


“Autoři celého projektu by měli před jeho spuštěním uzavřít s krajem smlouvu o případném spolufinancování provozu. Dovedu si také představit, že hospic bude mít i smlouvy s městy a obcemi, jejichž občané by služeb těchto zařízení využívali.” Občanské sdružení Hospic pro Liberecký kraj vzniklo letos v únoru amá 54 členů, z velké části zdravotníků. Založilo i sbírku, vybrat se zatím podařilo řádově tisíce. Na výstavbu zařízení je ale zapotřebí zhruba 100 milionů korun. “Naším přáním je hospic postavit do dvou let. Podporuje nás řada obcí a měst v kraji, máme už připravený i personál,” nastínila Halina Doležalová, předsedkyně sdružení.


V kraji by měl hospic asi pětadvacet lůžek. “Chtěli bychom se vyrovnat všem krajům i v oblasti důstojné péče o umírající a nevyléčitelně nemocné lidi. Stále tu není zařízení, které by do poslední chvíle zaručilo, že pacient nezůstane do poslední chvíle osamocen a zároveň budou zachovány jeho lidská důstojnost a individualita,” nastínila lékařka Jana Pilnáčková, která je členkou sdružení.


Politici myšlenku hospice podporují. “Těch sto milionů pro hospic by se určitě mělo najít. Tím spíš, že se každý rok dávají peníze z přebytků rozpočtu na zbytné věci,” míní Martin Půta, předseda Rady Sdružení obcí Libereckého kraje a kandidát na hejtmana za sdružení Starostové pro Liberecký kraj. Hospic podporuje i Radim Zika, náměstek libereckého hejtmana a kandidát ODS na příštího hejtmana. “Hospic musí být jednoznačnou prioritou. Liberecký kraj musí v tomto projektu zastoupit místo investora a společně s městy a obcemi kraje musí být garantem financování jeho provozu v míře šedesáti procent,” uvádí Zika na internetových stránkách sdružení. 

***
Občanské sdružení Hospic pro Liberecký kraj zatím vybralo tisíce. Na výstavbu hospice je ale zapotřebí zhruba 100 milionů korun.

Zpět

Kontakt

webmaster Libor Kafka

poslední aktualizace

08. 10. 2014