Liberecký kraj posvětil stavbu prvního hospice v kraji

14.10.2010 13:35

Úterý, 12. říjen, 2010

Autor: čtk
 

Liberec - Otevření prvního hospice se občané Libereckého kraje nejspíš dočkají nejdříve v druhé polovině roku 2013. Jeho stavba na pozemku, který darovalo město Jablonec nad Nisou, by měla přijít na 60 milionů korun. Harmonogram stavby a odhad ceny představil hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler.

Potřebné peníze dá z velké části Liberecký kraj, zároveň podá žádost o dotaci na stavbu na ministerstvo zdravotnictví. Pro výstavbu a provoz hospice má vzniknout i sdružení, ve kterém bude společně Liberecký kraj a Hospicová péče svaté Zdislavy. Připojit se podle radního pro sociální věci Petra Petráčka mohou také okolní obce, a účastnit se tak stavby i provozu hospice. Vznikne také veřejná sbírka na hospic.

Fungování hospice by mělo ročně přijít na 15 až 20 milionů korun. Podle odhadů Milana Matury s Hospicové péče svaté Zdislavy by asi dvě třetiny pokryly dotace od státu, čtvrtinu by přispíval kraj a zbytek by zaplatili dárci a příspěvky rodin ubytovaných klientů.

"Klienty by pobyt stál 200 korun za den. Reálné denní náklady na jedno lůžko jsou kolem 2000 korun," vysvětlil Matura. Hospice zákon klasifikuje jako nestátní zdravotnická zařízení, zdravotní péči proto klientům hradí jejich zdravotní pojišťovny. Tato část pokryje asi třetinu nákladů.

Stavba hospice by podle hejtmana měla po vypracování projektů a získání všech povolení koncem roku 2011. "Liberecký kraj patří mezi poslední kraje, které ještě kamenný hospic nemají," dodal Eichler. Počátky hospice v kraji ovšem nemusí být zrovna snadné. "Je třeba lidi přesvědčit, že je to alternativa, která je psychologicky přijatelná," vysvětlil Matura.

Jablonečtí zastupitelé se rozhodli poskytnout pětašedesátihektarový pozemek v blízkosti výpadové silnice na Prahu. Pozemek kraji darují, ve smlouvě bude ale podle jabloneckého místostarosty Lukáše Pletichy podmínka, že ho lze použít jen pro výstavbu hospice, jinak se pozemek městu vrátí.

O výstavbě hospice se v Libereckém kraji diskutuje léta. V roce 2003 dokonce stát přislíbil 14 milionů korun na jeho vybudování v Jablonci nad Nisou. Sdružení pro hospic ho tehdy chtělo vybudovat v bývalé dětské nemocnici. Z projektu ale nakonec sešlo, protože se sdružení nepodařilo získat na projekt další peníze. Pak se uvažovalo o přestavbě bývalé léčebny dlouhodobě nemocných v České Lípě, přednost nakonec dostala kvůli nižším nákladům stavba na zelené louce. Kvůli dostupnosti pro obyvatele kraje padlo rozhodnutí, že by měl hospic stát v Liberci nebo Jablonci.

Liberecký kraj je spolu s Karlovarským jediným, kde zatím zařízení pro péči o nevyléčitelně nemocné chybí. Nejbližší hospic je v Litoměřicích. V kraji ale od roku 2004 funguje takzvaný mobilní hospic v jablonecké nemocnici. Paliativní tým tvořený lékařkou a dvěma sestrami vyjíždí za pacienty, jeho služeb už využily desítky lidí.

Už rok pomáhá rodinám pečujícím o nevyléčitelně nemocné v kraji také tým dobrovolníků z Hospicové péče svaté Zdislavy. Ve spolupráci s touto společností letos kraj zřídil v nemocnicích v Liberci, Semilech a České Lípě takzvané rodinné pokoje. Hospicová péče svaté Zdislavy by měla zajistit i provoz chystaného krajského hospice.

Pozemek, který se Jablonec rozhodl kraji věnovat, umožňuje začít neprodleně s přípravou stavby, nevyžaduje totiž změnu územního plánu. Připravené jsou rozvody elektřiny a plynu. "Pro Jablonec sužovaný vysokou nezaměstnaností bude přínosem i nějakých 25 nových pracovních míst, která tam vzniknou, a hospic také využije služby, protože bude potřebovat jídlo, prát prádlo a podobně," dodal místostarosta Otakar Kypta.

Zpět

Kontakt

webmaster Libor Kafka

poslední aktualizace

08. 10. 2014