Liberecký Kraj - Hospic vyroste mezi libercem a Jabloncem

07.11.2006 23:51


POMOC UMÍRAJÍCÍM - Liberecký kraj chce nejpozději do dvou let zahájit výstavbu hospice, který by poskytoval péči nevyléčitelným a umírajícím lidem. Hospic vyroste mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou, uvedl náměstek hejtmana LK Karel Dolejší.

„Stavět chceme na zelené louce, ukázalo se, že to bude levnější než přestavovat jiný nevyhovující objekt,“ dodal. Kraj pro svůj záměr vybral tři lokality ve Vratislavicích nad Nisou, v ulici U Rušičky, Tanvaldské nebo Sladovnické. Jejich vlastníky jsou soukromé osoby, Pozemkový fond, město Liberec nebo stát.


 

 

Kraj nyní začne jednat s městem o jejich směně, ministerstvo zdravotnictví zase požádá, aby jeho projekt zařadilo do hospicového programu, který podporuje výstavbu hospiců v jednotlivých krajích. „V Libereckém kraji podobné zařízení zatím chybí, nejbližší je v Litoměřicích,“ připomněl Dolejší.

 

Příprava výstavby hospice se táhne již několik let. Původně ho chtělo vybudovat občanské sdružení v Jablonci nad Nisou v nevyužité budově dětské nemocnice, ze záměru ale sešlo, protože sdružení nesehnalo na jeho výstavbu peníze. Kraj uvažoval také o výstavbě na Frýdlantsku, ale dospěl k tomu, že jeho poloha by nebyla vhodná. „Klienti hospice potřebují, aby jim mohli být jejich rodiny na blízku, proto padla volba na lokalitu mezi Liberce a Jablonce,“ dodal Dolejší.

 

Hospic je zařízení, jež pomáhá těžce a nevyléčitelně nemocným lidem prožít důstojně a bez zbytečného utrpení konec života. Umožňuje, aby poslední chvíle před smrtí trávili v kruhu své rodiny. Hospic, který chce vybudovat Liberecký kraj, bude mít asi 25 lůžek.

Zpět

Kontakt

webmaster Libor Kafka

poslední aktualizace

08. 10. 2014