Liberecký deník - Hospic místo kam lidé chodí zemřít.

05.06.2008 00:53

CO JE TO HOSPIC?

Specializované zařízení, poskytující tzv. paliativní péči, tedy péči zaměřenou na úlevu od bolesti, kterou postupující nemoc přináší, na rozdíl od standardní lékařské péče zaměřené na léčbu nemoci. Hospic nemocnému garantuje, že nebude trpět nesnesitelnou bolestí, bude respektována jeho lidská důstojnost, v posledních chvílích nezůstane osamocen.

PŘEMYSL SOBOTKA, předseda Senátu ČR Hospic je velice důležité místo, kde lze nalést klid a smíření, stejně jako úlevu od bolesti v posledních týdnech či měsících života. Je pro mne smutné, že Liberecký kraj je jedním z posledních krajů země, kde hospic není. Jako lékař a Liberečan si přeji hospic v Libereckém kraji a za touto myšlenkou plně stojím a podporuji ji. Tuto problematiku hluboce znám a zároveň se skláním před lidmi, kteří dokáží lidem na sklonku života svou starostlivou péčí navrátit mnohdy pocit lidství.

SOŇA PAUKERTOVÁ, senátorka Senátu ČR Umožnit lidem z našeho kraje klidný vstup smrti je podle mého názoru součástí lidského práva na důstojný život. Smrt je neodmyslitelnou součástí života a nesmíme před ní zavírat oči. Nikdy ze mne nevymizí vzpomínka, kdy jsem se sama starala o umírajícího člověka. Není sebemenší důvod, aby až sedmdesát procent lidí umíralo v léčebnách dlouhodobě nemocných a už vůbec není sebemenší důvod, aby člověk před smrtí neúnosně trpěl. Společnost nese odpovšdnost za důstojnost i ve smrti.

MILAN KUBEK, prezident České lékařské komory Platí, že o vyspělosti společnosti svědčí, zda se dokáže postarat o ty nejpotřebnějšíí. Cílem hospiců je pomáhat nevyléčitelně nemocným, zmírňovat jejich utrpení a starat se o to, aby konec života prožili v důstojných podmínkách. Ne každému je totiž dopřána rychlá a bezbolestná smrt. Ne každá rodina se dokáže postarat o své těžce nemocné. Neoddělitelnou součástí života je přece i důstojné umírání. Proto jsou hospice potřebné, proto je práce jejich zaměstnanců nenahraditelná.

Ondrej Bederka 24 let Moc o takových zařízeních nevím, ale vnímám, že je velmi pozitivní, kdy člověk odchází vědomě do místa, které kde může bez bolesti zemřít.

Jednoznačně si myslím, že je to dobrá věc. Lidé, kteří chtějí umírat bez bolesti mají mít tuto šanci. Není fér, že v tomto kraji není. Nechápu, proč jinde takové místo je a u nás by být nemělo. Měl by zde být.

Procházková Naďa 25 let To že Liberecký kraj nemá žádné zařízení, jakým je hospic je podle mého názoru špatně. Určitě by mělo být zařízení, které dokáže pomoci.

Petra Tóthová 39 let Myslí si snad někdo, že když se nebudu dívat a pomáhat umírajícímu, že lidé nebudou umírat? Hospic samozřejmě je nutný standard.

Hospic v Liberci chybí podle mého názoru také proto, že zde mnoho zbytečných věcí přebývá. Jednoznačně je to zařízení, kde by měl region projevit svou starost.

Vojtěch Černý 32 let Liberec je skutečně velké město, kde se z rozpočtů staví velké stavby, které dle mého názoru jednoznačně neobstojí s mírou důležitosti hospice. Je to tragedie.

Zdeněk Smutný 26 let Pokud člověk nemá šanci na uzdravení, tak zde má být jednoznačně šance důstojné smrti v hospicu. Určitě jsem pro, aby v Libereckém kraji hospic byl.

Jan Randák 41 let V Libereckém kraji není žádný hospic? Je mi jen líto, že tato otázka není pouhý nepovedený kraj. Možná by to mělo mnoho lidí přivést k velmi hlubokému zamyšlení.

Liberecký deník

5. 6. 2008

Zpět

Kontakt

webmaster Libor Kafka

poslední aktualizace

08. 10. 2014