Krajský hospic vyroste během několika let v Jablonci ( listopad 2010 )

17.11.2010 13:36

Zveřejněno v listopadovém vydání měsíčníku Liberecký kraj

Hospic v Libereckém kraji by měl začít fungovat v druhé polovině roku 2013.

„Na projektu hospice intenzivně pracuji již od nástupu do vedení Libereckého kraje. V srpnu tohoto roku uzavřel Liberecký kraji smlouvu o spolupráci s Hospicovou péčí sv. Zdislavy o.p.s. směřujících k výstavbě kamenného hospice během roku 2011 až 2012,“ řekl radní pro sociální věci Pavel Petráček.

„Zajištění hospicové a paliativní péče je jedním z bodů programu, který si určila Rada Libereckého kraje již na začátku svého působení. Jsem proto rád, že již po roce a půl jsme určili směr, kterým se bude hospicová a paliativní péče v Libereckém kraji odvíjet,“ připomněl hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler.

Předstupněm hospicového lůžka je tzv. rodinný pokoj, ve kterém může trávit poslední chvíle života umírající pacient se svým rodinným příslušníkem. Fungují v nemocnici v Liberci, Semilech a České Lípě (viz rámeček). „Od října roku 2009 poskytujeme paliativní a hospicovou péči v terénu. Nyní využíváme pro naše klienty také rodinné pokoje v nemocnicích. Realizace kamenného hospice je naším dlouhodobým cílem a jsem velmi rád, že se ve spolupráci s Libereckým krajem daří tento cíl realizovat,“ řekl zástupce Hospicové péče sv. Zdislavy Milan Matura.

Náklady na stavbu hospice by neměly přesáhnout částku 60 milionů korun. Částka na provoz by se měla pohybovat v rozmezí 15 až 20 milionů. V září tohoto roku bylo rozhodnuto o místě, kde by měl hospic v budoucnu stát, a to v Jablonci nad Nisou, který záměr stavby hospice na svém katastrálním území odsouhlasil.

„Liberecký kraj bude společně s Hospicovou péčí sv. Zdislavy o.p.s. iniciovat vnik sdružení, které bude fi nancovat výstavbu a provoz hospice v Libereckém kraji. Do sdružení se budou moci dobrovolně přihlásit také jednotlivé obce. Dalším zdrojem fi nancování by měla být veřejná sbírka, kterou budeme vyhlašovat v příštím roce,“ řekl radní LK Pavel Petráček.

Zde můžete psát...

Zpět

Kontakt

webmaster Libor Kafka

poslední aktualizace

08. 10. 2014