Jablonecký deník - Hospic v systému chybí

25.10.2006 10:27

 Liberecký kraj - Do čtyř let by chtěl kraj otevřít hospic s nejméně dvaceti lůžky. Podobné zdravotní zařízení pro lidi s těžkou nebo nevyléčitelnou nemocí Liberecký kraj zatím postrádá.

            "Hospic nám v systému zdravotní péče chybí. Velký požadavek na jeho zřízení byl na Frýdlantsku. Chceme ovšem, aby stál v centru Libereckého kraje, uvažujeme tedy o Liberci nebo Jablonci. V úvahu připadá i několik pozemků ve Vratislavicích," sdělil náměstek hejtmana Karel Dolejší. "Je to krok kupředu, uvedl Miloslav Vodrážka, ředitel Nového domova - Domu Marta. Kraj zatím shání kromě vhodného pozemku i peníze. "Nemohu říct, kdy přesně začneme stavět. Hospic v Libereckém kraji se ale stává reálným programem," podotkl náměstek.

 

Lokalitu musí vybrat s citem

 

Ve Vratislavicích vytipovali na výstavbu lokalitu "u Rušičky" a v ulici Tanvaldská a Sladovnická. O případném odkoupení pozemků úřad jedná s magistrátem města Liberec. Výstavba hospice vyjde zhruba na třicet milionů korun. "Místo v blízkosti domovů důchodců nebo domů s pečovatelskou službou není ale příliš vhodné," poznamenal ředitel Vodrážka. Je razantně proti výstavbě hospice v sousedství Domu Marta.

            O vybudování hospice se snažili nejen v Jablonci nad Nisou, ale také v Hrádku nad Nisou a Chrastavě. Podle náměstka Karla Dolejšího nedokáže hospic plně nahradit ani léčebna dlouhodobě nemocných, kde často potkává pacienty podobný osud.

            Hospic je zařízení, kde důstojně a bez zbytečného utrpení prožívají nevyléčitelně nemocní poslední okamžiky svého života, často za přítomnosti svých blízkých. Podle Miloslava Vodrážky by měl stát především na velmi klidném místě.

(hok/lek) 

Zpět

Kontakt

webmaster Libor Kafka

poslední aktualizace

08. 10. 2014