Hospic: nekonečný příběh

05.05.2011 23:39

Liberecký kraj – Hospic má na Liberecku opět zpoždění. Přestože se jeho stavbou zaklínali politici po několik let, ani letošní rok nebude tím, kdy by si mohli nevyléčitelně nemocní a umírající vydechnout. Stavbě lůžkového zařízení totiž brání několik technických a procedurálních záležitostí. Na jeho projektovou dokumentaci byly přitom letos vyčleněny 2 miliony a další 4 na přípravu stavby.

 


 

 3.5.2011 13:00 aktualizováno 4.5.2011 9:19
TADY, A NEBO NĚKDE JINDE má vzniknout hospic pro Liberecký kraj. Místo v Turnovské ulici na výjezdu z Jablonce na Prahu potřebuje hlavně vykácet. Další místa jsou ve hře, letos ale hospic nevznikne.
TADY, A NEBO NĚKDE JINDE má vzniknout hospic pro Liberecký kraj. Místo v Turnovské ulici na výjezdu z Jablonce na Prahu potřebuje hlavně vykácet. Další místa jsou ve hře, letos ale hospic nevznikne.
 
 
Autor: Deník/ Jan Škvára

„Celou věc zkomplikovalo, když jsme na pozemku objevili prameniště vody, u něhož musíme dodržet ochranné pásmo 50 metrů. Další zpoždění naroste tím, že nám město musí povolit vykácení stromů, aby zařízení nestálo přímo v lese obklopené stromy,“ informoval Deník krajský radní pro sociální věci Pavel Petráček.

Jak Deník dále zjistil, podepsaná smlouva o bezplatném převodu pozemku má stále ležet na jablonecké radnici, která ji dosud Libereckému kraji nezaslala. Ten tak ještě není právoplatným držitelem pozemku.

Starosta Jablonce nad Nisou Petr Beitl však toto tvrzení odmítá a naopak tvrdí, že Liberecký kraj doposud nedodal projekt a dokumentaci potřebnou pro stavební řízení. Bez něj se stavební úřad nemá k čemu vyjádřit.

„Uděláme vše proto, aby zde hospic vyrostl, ale míč není na naší straně,“ hájí se Beitl. O tom, jestli je pozemek stavebně vhodný pro hospic, rozhodne studie, kterou si kraj nechal vypracovat. Vezme přitom v potaz celou lokalitu, její vhodnost a technické parametry stavby. Snad z obavy, že studie nevyjde ve prospěch zmíněné lokality, má kraj v hledáčku další dvě místa, kde by mohl hospic vyrůst.

„Ve hře jsou další dvě místa, jedno je v Jablonci nad Nisou a druhé v centru Liberce. Do měsíce chceme mít rozhodnuto, kde kamenný hospic bude. Je to tak padesát na padesát, pokud to mám vyjádřit procenty,“ doplnil Pavel Petráček s tím, že stejnou šanci mají i ostatní lokality.

Kamenný hospic v Libereckém kraji zatím nefunguje. Nevyléčitelně nemocní musí jezdit do Litoměřic, kde se nejbližší lůžkové zařízení tohoto typu nalézá. Hospicové péči Svaté Zdislavy, která v regionu provozuje terénní hospicovou péči, tento stav pochopitelně vadí. „Lůžkový hospic na Liberecku potřebujeme už hodně nutně. Dnes musíme klienty odesílat třeba až do Červeného Kostelce u Náchoda, což není ideální,“ potvrzuje ředitelka Hospicové péči Svaté Zdislavy Taťána Janoušková. Zřízení kamenného hospice by podle propočtů Libereckého kraje přišlo přibližně na 80 milionů korun.

Umírající lidé mohou dnes využívat jakousi náhražku hospice, kterou zřídil Liberecký kraj ve spolupráci s nemocnicemi. Jsou jí “rodinné pokoje“, tedy místa v nemocnicích, kde mohou nemocní a jejich rodiny společně trávit nerušeně poslední společné chvíle. Tyto pokoje se v současnosti nacházejí v liberecké, českolipské a semilské nemocnici, další pokoj má vzniknout i v turnovské nemocnici. Tato služba, kterou Liberecký kraj dotuje ze svého grantového fondu částkou 1,5 milionu korun ročně, však není úplnou náhražkou hospice, je jen jakýmsi předstupňem. I proto ani po zřízení kamenného hospice kraj o jejich zrušení neuvažuje.

 

Zpět

Kontakt

webmaster Libor Kafka

poslední aktualizace

08. 10. 2014