Hospic bude stát do dvou let

15.10.2010 19:49

Liberecký kraj – Liberecký kraj dosud nemá kamenný hospic. To už do dvou let ale nejspíš nebude pravda. Nový hospic totiž vyroste v Jablonci nad Nisou.

 

„Od města Jablonce jsme dostali zdarma pozemek, v současnosti zde zavádíme inženýrské sítě,“ řekl hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler. „Stavba hospice by měla začít na přelomu let 2010 a 2011, datum dokončení odhadujeme na konec roku 2013,“ doplnil.

Stavbu za 60 milionů korun kraj pomůže financovat, stejně jako její provoz, který vyjde na 15 až 20 milionů ročně. „Hospic bude mít 25 lůžek,“ řekl Milan Matura z Hospicové péče svaté Zdislavy, která hospic připravuje a zřejmě i bude provozovat. „Lidé zde budou mít k dispozici samozřejmě lékaře, ale i psychologa a duchovního,“ dodal.

Jeden den pobytu v hospici vyjde pacienta asi na dvě stě korun. Provoz lůžka přitom podle Matury stojí více než dva tisíce korun denně. „Rozdíl doplatí pojišťovny, dotace a dary,“ doufá.

 Kraj rozjel i projekt na vzdělání sociálních pracovníků, kteří v hospici budou pracovat. „V koncepci projektu je i odpovídající školení personálu v režii kraje,“ poznamenal krajský radní pro sociální věci Pavel Petráček.

 Terénní hospicové služby a rodinné pokoje v liberecké, českolipské a semilské nemocnici zůstanou i po dostavbě hospice normálně v provozu.

 

13.10.2010 8:39

Zpět

Kontakt

webmaster Libor Kafka

poslední aktualizace

08. 10. 2014