ČTK - Sbírka má zajistit peníze na hospice v Libereckém kraji

28.05.2008 19:49

Autor: čtk

 
Liberec - Veřejná sbírka občanského sdružení Hospic pro Liberec má zajistit peníze na vybudování sociálního zařízení pro důstojné umírání. Liberecký kraj patří mezi několik posledních krajů v zemi, kde hospic zatím není a ani se nestaví, řekla místopředsedkyně sdružení Jana Pilnáčková. Sbírka podle ní začne ve středu a potrvá tři roky.

"Peníze budeme vybírat do mobilních kasiček, objeví se na veřejných místech, například v kostelích," dodala Pilnáčková. Sdružení počítá také se sérií benefičních koncertů. Výstavba hospice pro Liberecký kraj s 25 lůžky, na jejíž provoz by přispívala VZP, má přijít zhruba na 100 milionů korun. Smyslem charitativní akce je nejen shromáždit peníze, ale hlavně na problém absence hospice upozornit.

Občanské sdružení Hospic pro Liberec založili zdravotníci a lidé, kterým je blízká myšlenka hospicového hnutí. Hospic je zařízení, které poskytuje zdravotnickou, sociální, psychologickou i duchovní péči nevyléčitelně nemocným lidem a jejím blízkým. "V nemocnici zdravotníci umírajícím lidem často ani při nejlepší vůli nemůžou zajistit dostatečné soukromí, klid a přítomnost blízkého člověka," dodala Pilnáčková.

O stavbě hospice se v kraji uvažuje několik let. Krajský úřad má jeho plány, ale zatím stále jen na papíře. Zpoždění zavinily komplikace s hledáním vhodného pozemku. Hejtmanství uvažovalo o jeho umístění v Liberci Vratislavicích, stavět by chtělo na zelené louce, nejen protože to bude levnější než přestavovat jiný nevyhovující objekt, ale hlavně kvůli tomu, že novostavba bude nejlépe odpovídat speciálním potřebám zařízení.

Kraj zatím pomohl sdružení jen tím, že rozhodnutí o veřejné sbírce vydal během pěti dnů, zatímco třeba v případě vyhlášení sbírky na obnovu vyhořelé zvonice v Železném Brodě potřeboval celou třicetidenní lhůtu. "Osobní podporu nám přislíbil v rámci své předvolební kampaně náměstek hejtmana Radim Zika," podotkla Pilnáčková.

Původně chtělo hospic vybudovat občanské sdružení v Jablonci nad Nisou v nevyužité budově dětské nemocnice, ale nesehnalo na výstavbu peníze. Jablonecká nemocnice provozuje třetím rokem takzvaný mobilní hospic. Služby paliativního týmu, který tvoří lékařka a dvě sestra, využily desítky lidí. Péče o pacienty trvá průměrně čtyři týdny, v domácím prostředí umírají tři čtvrtiny z nich. Hospic podporuje i jablonecká radnice, našla pro něj dokonce vhodný pozemek v Turnovské ulici, naproti budově státního archivu.

Podle Asociace hospicové paliativní péče v Česku funguje 11 lůžkových hospiců s 310 lůžky. Podle zkušeností z vyspělých zemí by na 100 000 obyvatel mělo připadat pět hospicových lůžek. V republice by jich tak mělo být asi 515. Hospic chybí také krajům Středočeskému, Karlovarskému, Pardubickému a Vysočině. V posledních dvou krajích se ale již staví a nebo už se výstavba chystá.

Autor: čtk

Zpět

Kontakt

webmaster Libor Kafka

poslední aktualizace

08. 10. 2014