ČTK - Benefice vynesla skoro 70.000 korun pro liberecký hospic

05.01.2009 12:30

 

Benefice vynesla skoro 70.000 korun pro liberecký hospic

Uveřejněno: 05.01.2009| Autor: Zdroj ČTK

 

 

Téměř 70.000 korun vynesl dnešní benefiční koncert libereckého magistrátu, který se uskutečnil ve velkém sále Severočeského muzea v Liberci. Prodalo se na něj zhruba 132 vstupenek, což je přibližně stejně jako vloni. Mluvčí města Martin Korych  řekl, že výtěžek má přispět k vybudování hospice pro Liberecký kraj.

"Pokládám to za jednu z hlavních priorit regionu, Liberecký kraj patří spolu s Karlovarským k posledním dvěma v zemi, kde hospic zatím chybí," podotkl primátor Jiří Kittner (ODS).

Zařízení pro důstojné umírání chce postavit v Liberci občanské sdružení Hospic pro Liberecký kraj. Vloni již připravilo pro krajský úřad soupis kroků, které je třeba pro vybudování hospice podniknout. Kraj by se měl stát investorem, provozovat ho ale bude sdružení. Podle odhadů odborníků se nepodaří hospic v Liberci otevřít dříve než za tři roky. Na jeho výstavbu totiž chybějí peníze.

Zařízení, které by mělo mít asi 25 lůžek, bude stát zhruba 100 milionů korun. Jeho součástí by měl být také mobilní hospic, který by zajišťoval péči u smrtelně nemocných lidí v jejich domovech, poskytoval by jim zdravotnickou, sociální, psychologickou i duchovní péči a pomáhal by i jejich blízkým.

Návštěvníky dnešního 10. jubilejního dobročinného koncertu potěšily skladby Antonia Vivaldiho nebo Pavla Josefa Vejvanovského v podání houslistky Jany Novotné, trumpetisty Jana Hasenöhrla a členů Českého národního symfonického orchestru. Druhou benefiční akcí liberecké radnice bude primátorský ples, který se uskuteční za dva týdny. "Výnos z něj získá Domov pro seniory ve Vratislavicích nad Nisou na zakoupení hydraulického zvedáku pro imobilní klienty," poznamenal primátor.

Vloni přinesly obě benefiční akce přes 280.000 korun. Výtěžek se rozdělil rovným dílem mezi Centrum intervenčních a psychosociálních služeb Libereckého kraje, které provozuje Poradnu pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy, a Oblastní charitu Liberec, která se stará o provoz dvou libereckých domů pro matky s dětmi v nouzi.

Zpět

Kontakt

webmaster Libor Kafka

poslední aktualizace

08. 10. 2014