Českolipský deník - Liberecký kraj hledá místo a peníze na hospic

25.10.2006 11:24

Liberecký kraj - Liberecký kraj chce nejpozději do dvou let zahájit výstavbu hospice, který by poskytoval péči nevyléčitelným a umírajícím lidem. Původně úřad chtěl, aby hospic už v roce 2008 fungoval. Zpoždění zavinily komplikace s hledáním vhodného pozemku. Ani dnes ho kraj ještě nemá, rozhodl se však již, že hospic vyroste mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. ČTK to řekl náměstek hejtmana Karel Dolejší. "Stavět chceme na zelené louce, ukázalo se, že to bude levnější než přestavovat jiný nevyhovující objekt," dodal. Kraj pro svůj záměr vybral tři lokality ve Vratislavicích nad Nisou, v ulici U Rušičky, Tanvaldské nebo Sladovnické. Jejich vlastníky jsou soukromé osoby, Pozemkový fond, město Liberec nebo stát.

            Kraj nyní začne jednat s městem o jejich směně, ministerstvo zdravotnictví zase požádá, aby jeho projekt zařadilo do hospicového programu, který podporuje výstavbu hospiců v jednotlivých krajích. "V Libereckém kraji podobné zařízení zatím chybí, nejbližší je v Litoměřicích," připomněl Karel Dolejší.

            Příprava výstavby hospice se táhne již několik let. Původně ho chtělo vybudovat občanské sdružení v Jablonci nad Nisou v nevyužité budově dětské nemocnice, ze záměru ale sešlo, protože sdružení nesehnalo na jeho výstavbu peníze. Druhou variantou byla přestavba bývalé léčebny dlouhodobě nemocných v České Lípě, ale ta se ukázala příliš drahá.

            Kraj uvažoval také o výstavbě na Frýdlantsku, ale dospěl k tomu, že jeho poloha by nebyla vhodná. "Klienti hospice potřebují, aby jim mohly být jejich rodiny nablízku, proto padla volba na lokalitu mezi Libercem a Jabloncem," dodal Karel Dolejší.

            Hospic je zařízení, jež pomáhá těžce a nevyléčitelně nemocným lidem prožít důstojně a bez zbytečného utrpení konec života. Umožňuje, aby poslední chvíle před smrtí trávili v kruhu své rodiny. Hospic, který chce vybudovat Liberecký kraj, bude mít asi pětadvacet lůžek.

Zdroj ČTK

Zpět

Kontakt

webmaster Libor Kafka

poslední aktualizace

08. 10. 2014